Philips en AurAir bundelen krachten om lucht in scholen gezonder te maken

De slimme CO2-meters van AurAir werken naadloos samen met de krachtige luchtreinigers van Philips om de luchtkwaliteit binnen scholen beter te bewaken en verder te verbeteren

Philips, wereldwijd toonaangevend op het gebied van gezondheidstechnologie, en AurAir, de innovatieve Nederlandse ontwerper en fabrikant van slimme producten voor het monitoren van luchtkwaliteit binnenhuis, bieden sinds kort een gezamenlijke totaaloplossing aan om de luchtkwaliteit in scholen (maar ook alle andere bestaande gebouwen) verder te verbeteren.

Philips en AurAir vullen elkaar goed aan: De slimme CO2-meters van AurAir meten en monitoren de binnenlucht; de krachtige luchtreinigers van Philips filteren verontreiniging zeer effectief uit de lucht. Een logische volgende stap was het naadloos laten samenwerken van deze twee technologieën om zo een geautomatiseerde totaaloplossing aan te bieden voor het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit. De combinatie hoeft niet te worden ingebouwd en is daarom zeer geschikt als extra maatregel voor het verbeteren, en zo gezonder maken, van de lucht in bestaande gebouwen.

Luchtreinigers zijn onderdeel van een complete aanpak voor optimale luchtkwaliteit

Meer dan ooit hebben scholen de gezondheid van leerlingen en personeel hoog in het vaandel staan. Op elke school zijn maatregelen getroffen om de kans op Covid-19 besmetting zoveel mogelijk te reduceren. Naast de bekende maatregelen zoals mondkapjes, looprichtingen, handen wassen en afstand houden, wordt ook serieus aandacht geschonken aan het zo schoon en gezond mogelijk houden van de binnenlucht in de klassen. De optimale aanpak hierbij bestaat uit drie lagen:

  1. De eerste laag wordt gevormd door de ingebouwde mechanische ventilatie systemen.
  2. De tweede laag wordt gevormd door natuurlijke ventilatie, waarbij de docent, op basis van de meetwaarden op de CO2 meters van AurAir ramen en deuren juist gedoseerd kan openen.
  3. De derde laag wordt gevormd door de Philips luchtreinigers, die de vervuilde binnenlucht, maar ook de buitenlucht die binnen komt door de geopende ramen, zuiveren van allergenen (pollen), (fijn)stof, vuil, bacteriën en virussen. Deze laag is snel te plaatsen, en is zeer kosten effectief.

Deze drie lagen structuur maakt het mogelijk om op een pragmatische wijze in bestaande schoolgebouwen merkbaar de luchtkwaliteit te verbeteren, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de aanwezige mechanische en natuurlijke ventilatie mogelijkheden, aangevuld met een snel te plaatsen en zeer kosteneffectieve extra laag van bescherming voor de leerlingen en het onderwijs personeel.

Waarom CO2 gebruiken om luchtreiniging aan te sturen

Uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van het binnenmilieu op scholen vaak onder de maat is. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar ook voor de leerprestaties van de leerlingen. CO2 is een goede indicator voor luchtkwaliteit en voor de effectiviteit van ventilatie. De slimme meters van AurAir monitoren de CO2 -waardes in het klaslokaal. Op basis van deze meetwaarden wordt via Wifi de Philips luchtreiniger trapsgewijs aangestuurd. Deze zuivert dankzij het ingebouwde HEPA filter 99,97% van deeltjes tot zo klein als 0,3 μm, zoals allergenen, stof, vuil, bacteriën en virussen.

Getest in Nederlandse scholen

De combinatie Philips en AurAir wordt op dit moment op verschillende scholen in de praktijk getest. In twee basisscholen en twee scholen in het voortgezet onderwijs is de combinatie al maanden actief. Omdat de basisscholen volledig open zijn, zijn hier de meest uitgebreide tests uitgevoerd.

De eerste praktijkervaringen van de docenten zijn erg positief. De CO2 meters van AurAir geven de docenten goede indicaties om actie ten aanzien van ventilatie te ondernemen. Daarnaast merken de docenten dat de luchtreinigers snel reageren op activiteiten van de kinderen in de klas. Het feit dat de luchtreinigers uitgerust zijn met HEPA-filters (ook toegepast in vliegtuigen) geeft het vertrouwen dat de kleinste deeltjes uit de lucht gefilterd worden. Verder werd in de praktijk het geluid niet als storend ervaren en vinden de docenten de luchtreinigers ook nog eens een mooi design hebben.

De praktijktesten die door ons zijn uitgevoerd lieten een duidelijke verlaging van het aantal fijnstof deeltjes en allergenen zien in klaslokalen waar de combinatie actief was (in vergelijking met combinatie inactief).

Laat u vrijblijvend adviseren door ons

Luchtkwaliteit verbeteren in het onderwijs is gebaat bij goed en eerlijk advies. Voor de combinatie AurAir/Philips werkt AurAir samen met Deltaplan Ventilatie Onderwijs als service partner. Wij zijn niet alleen gespecialiseerd in de producten van AurAir maar hebben ons ook bekwaamd in alles met betrekking tot de combinatie AurAir/Philips.

Als service partner, kunnen wij u helpen met vrijblijvend advies en het opstellen van een eerste kostenplaatje voor uw specifieke situatie. Daarna kunnen wij u helpen met de aanschaf op de voor u meest gunstige wijze, helpen met de installatie van de gecombineerde oplossing (opzetten van de Wifi verbindingen, de onderlinge koppeling, en de instructie van de docenten).  Zo wordt niet alleen alles perfect werkend weggezet, maar is ook de gebruikers acceptatie (uw docenten) optimaal. Ook kunnen we u indien gewenst na deze eerste installatie blijven ontzorgen met support en service.

Kom in nu actie en onderzoek hoe ook u de lucht in uw klaslokalen snel en kosteneffectief kunt verbeteren!